Thursday, 28 November 2013

Ini jiran saya - Dr Suriani binti Abu Bakar Unesco award a landmark in recognising women's contribution in science

Unesco award a landmark in recognising women's contribution in science

Unesco award a landmark in recognising women's contribution in science

ShareThis    
Sumitra Valiappan
KUALA LUMPUR: Science is the key to meeting the enormous challenges facing the world today. It has become crucial to solving our ecological, economic and humanitarian problems and our continued existence will depend on discovering new ways to preserve our planet’s fragile eco-systems. The myriad of problems is long and exhaustive, hence the urgent need for science to evolve and overcome them.

            There is much at stake and all resources must be available to the advancement of science. Women represent an important asset to the growing talent pool. Traditionally women, if they were encouraged to pursue an education, were rarely oriented towards science. Today, while it is still very much a male-dominated field, more women are stepping up to the challenge and righting the imbalance. Great strides have been made in recent decades, but it remains that fewer women than men go on to obtain doctorates in science and take up leading positions in laboratories, universities and research institutions. “It’s not easy but it isn’t impossible either. First and foremost, you have to have a very understanding family that will be your strongest pillar of support,” says Dr Chuah Lee Siang, senior lecturer, Physics Section at the School of Distance Education, Universiti Sains Malaysia (USM), who is one of the 2013 National Fellows of the L’Oreal-Unesco For Women in Science.

             The L’Oreal-Unesco For Women in Science partnership was formed some 15 years ago to recognise and promote the role of women in science. Its programme reward helped to establish women scientists whose outstanding achievements have contributed to scientific knowledge benefiting society, and provided support to promising young women scientists with worthy and viable projects.

             The partnership between the giant beauty company and Unesco was formed to focus attention on the male and female imbalance in science, apart from providing recognition and support to women researchers. It strives to ensure that these same women are visible as role models to girls in their formative years as gender stereotypes are usually formed early in life. By giving science a female face, the L’Oreal-Unesco For Women in Science programmes attempt to inspire the younger generation of women to become tomorrow’s researchers.

             Closer to home, the programme kicked off in the country when L’Oreal Malaysia issued a call for applications. “We had an astounding 68 participants this year, compared to fewer than 10 the year before and we are glad that the number of nominations this year surpassed our expectations,” says Loh when asked about the response to such a programme in Malaysia. “It is something that L’Oreal has been doing for eight years now and is set to get bigger from now on,” she adds.

             Chuah, who was one of the recipients, was picked for her research in nanotechnology to further increase the efficiency of LED lighting by increasing the life span of the lighting device without compromising its brightness. “This will contribute to solving global energy and environmental issues,” says Chuah, adding that the monies received will go towards paying for research items that she will need soon. She also hopes that once her research is complete, the project can be turned into a business idea but warns that the cost of entry might be a little higher than usual as there are patent issues to deal with the university as well as materials that might not be easily accessible locally at the moment.

             As technology advances, so does the increase in energy consumption, which puts the earth at risk of global warming and climate changes. “For decades, scientists have been seeking to develop new and improved energy technology that will contribute to solving global environmental issues,” says Chuah. She has discovered that nanofabrication, a process of designing and creating devices smaller than 100 nanometres, opens doors to the development of new ways to capture, store and transfer energy. “Her findings will help to reduce the energy consumption in lighting devices and thus result in greater energy savings for a greener environment,” says Loh.

             From self-cleaning windows to super-energy-efficient lighting, nanotechnology is revolutionising the way we live. Due to the awareness that the world is fast running out of fossil fuels and other natural sources of energy, the need for finding green and efficient lighting sources has become more important. “With this discovery, people will be able to use lighting devices with lower energy consumption and a longer lifespan without compromising on the brightness of the light,” explains Chuah.

             Dr Ruslinda A Rahim, Deputy Dean at the Research Management and Innovation Centre and Senior Lecturer at the Institute of Nano Electronic Engineering, University Malaysia Perlis, also won the National Fellowship for her research in developing a hand-held electronic device for early detection of HIV-1. This will contribute to saving lives through early treatment of the disease. “HIV is the virus that causes AIDS and has become one of the world’s serious health and development challenges,” explains Ruslinda. “Millions of people have died of AIDS-related causes and cases have been reported in all regions of the world. Most people living with HIV have no or limited access to prevention, care and treatment,” says Ruslinda. “There is still no cure for AIDS but with this invention, I hope to at least be able to save lives by detecting it in its early stages so that appropriate treatment could be prescribed to the patient,” she adds. “It will be especially useful for women who are ‘working girls’,” she adds.

             Ruslinda echoes the sentiment that there is a misconception that science is meant for men. “It is a major problem in the scientific community when it comes to diversity, and as women in science it is our responsibility to change that. The L’Oreal For Women in Science programme is a stepping stone to achieving gender equality in science,” says Ruslinda. “Women scientists are now acknowledged for their scientific endeavours and will inspire more women to do science,” she adds.

             The third recipient of the 2013 National Fellow of the L’Oreal-Unesco For Women in Science is Dr Suriani Abu Bakar. The quiet mother of three who hails from Melaka is also the head and senior lecturer at the Department of Physics, Universiti Pendidikan Sultan Idris. She won the grant for her research to synthesise and characterise graphene through an electrochemical exfoliation method that can be used to form carbon coating for many future applications. Green nanotechnology can proactively influence the design of nanomaterials. “This will help mitigate environmental impacts where it might occur in the product chain, designing and using nanomaterials to treat or remediate existing environmental problems,” says Suriani.

             Her research in producing different forms of carbon such as graphene, carbon nanotubes, carbon nano or microscpheres will benefit mankind in many ways. The study is aimed at using common waste materials such as waste from cooking palm oil, engine oil and chicken fat to produce carbon nanotubes. “When successful, it will help reduce environmental impact through recycling and reduce production cost,” says Suriani. Carbon nanotubes are miniscule pipes of rolled-up carbon atoms that have amazing properties and can be potentially integrated into hundreds of different applications in the field of electronics, optics, material sciences, aeronautical engineering and architecture. “This expensive research will be a lot easier financially thanks to the grant that has been awarded by L’Oreal Malaysia,” she says.

For full story, go to www.focusmalaysia.my, which also targets other Malaysian businesses.

Sunday, 24 November 2013

Kisah Aku dan Trench Coat Habibi by Alkenali


Sapa pernah tengok cerita ni angkat tangan? (macam la ada orang baca blog ni). Rasanya satu Malaysia pernah dilanda demam drama ni sekitar tahun 2002. Cerita ni la yang mula-mula meletup lalu mencetuskan fenomena K-POP hari ni.

Hari ni aku bukan nak cerita pasal drama Winter Sonata ni, tapi aku nak bercerita pasal trench coat. Drama ni la yang mula-mula buat aku jatuh hati dengan trench coat. Rasa sungguh stylo, tapi disebabkan beberapa faktor, memang aku hanya mampu memendam rasa je la kan... Antaranya :

1. Masa ni belajar lagi (nak makan pun kais pagi, kais petang, inikan nak beli coat)
2. Tiada niat untuk ke Korea atau negara 4 musim (nak ajak mak ke Genting dengan Cameron Hihgland pun asyik kena cantas je
3. Malaysia ni panas kot... Tak kan nak pakai coat ke kelas atau jalan-jalan

So, terpaksala aku pendamkan hajat di hati sehinggalah awal tahun 2013. Masa ni sibuk dengan fb tapi lebih kepada mengintai on9 store. Ngee... Suatu hari, aku terserempak dengan fb :


Terus jatuh cinta... Lawa-lawa sungguh koleksi dia. Habibi by Alkenali menggunakan material cotton dan cotton polyester yang sesuai digayakan dengan cuaca di Malaysia. Ni koleksi pertama aku.


Aku yang tengah tu. Aku pakai trench coat casual navy blue. Gambar tak jelas. Kalau kat fb dia, ni gambar sebenar


Lawa kan... Mula-mula nak beli, takut juga sebab takut panas. Maklumlah aku kan mengajar. Kelas pula takde aircond. So fikir banyak kali juga nak beli. Tapi sebab impian nak pakai trench coat tu tak pernah padam, aku nekad je la beli. Alhamdulillah, aku rasa trench coat ni memang selesa la. Kiranya boleh pakai ke kelas, dan kalau keluar lunch tu, takdela rasa panas berketak-ketak. Lagi satu, trench coat ni kain dia takdela tebal (sebab tu tak panas), tapi ia tidak menampakkan bentuk badan kita. So confident la nak berdepan dengan student kan. Sebab tu husband kata "ok" untuk jenama ni.



Mahal? Murah dan mahal tu rasanya subjektif kan. Kalau tengok design, cara jahitan, rasanya harga dia berpatutan. Kalau rasa mahal lagi, tunggu dia buat sale. Kadang-kadang sale up to 50%, so masa ni la nak kumpul buat koleksi kan... Aku pun kumpul masa dia buat jualan. Hasilnya : 


Cukup nak pakai pergi kelas kan... Yang bawah tu kita panggil as 3Q. Lebih kurang coat juga cuma lebih pendek. Aku pakai saiz M (tinggi 151cm berat 50kg). Habibi menyediakan saiz daripada S kepada 6XL (36-52). 

Butik Habibi by Alkenali ni terletak di Seksyen 7, Shah Alam. Atau boleh ke website www.habibi.com.my. Selain Trench Coat dan 3Q, ada juga jubah, blouse, palazo, dan shawl. Staf-staf kat sini pun peramah. Kalau rasa blur, minta pandangan diaorang Insya Allah diaorang akan bantu. Takdela macam sesetengah butik tu kita tanya pun jawab macam nak tak nak je.

Insya Allah bonus tahun depan, akan ku jejak butik ni lagi...






Saturday, 23 November 2013

SIKAP ISTERI YANG MENENTERAMKAN HATI SUAMI

PERINGATAN UNTUK DIRI SENDIRI YE CIK MAZ...


* entry copypaste from FB Zizan Razak

1. Berhias secantik mungkin serta banyak tersenyum ketika suami berada di rumah. Lelaki ni sangat suka melihat benda-benda cantik terutamanya wanita (kalau suka tengok lelaki jgk, ade problem la tuuu). Jadi, berhias la cantik-cantik untuk suami yang sememangnya berhak ke atas isteri. Jangan lak nak keluar kemain meletops melawa bagai tapi kat umah serabai. Malah lebih cantik dan kemas orang gaji yang duk kat dapur tu. Jadi, sentiasa la cantik tuk suami dan selalu maniskan muka, senyum seikhlasnya setiap kali pandang wajah suami. Mesti suami pon seronok dan bahagia...

2. Menampakkan wajah yang selalu ceria dan berseri ketika ada di depan suami. Yang ni pun lebih kurang gak macam point no 1 tu...walau ade masalah or selisih faham ke, jangan la tarik muka dan masam macam cuka...ce try klu nak merajuk pun, jangan la masam muka..tapi try gedik-gedik manja ngan suami...lelaki ni mmg xsuke pempuan gedik,tp mereka suka kalau isteri mereka sendiri gedik dengan mereka. contoh: "alaaaa...xmo kawan ngan abg...abg senyum2 pandang pempuan tu tadi...kiah cmburu tau..xsuke..xsuke..." tp gedik dengan suami je la...jangan duk gedik ngan lelaki lain..tuk minta penampo namenye..hehe 

3. Suka memberi perhatian kepada suami. Dengan perhatian tersebut maka akan membuat seorang suami merasa nyaman. Isteri kena prihatian pada suami..jangan ingat tanggungjawab suami je yang kena prihatin dan bagi perhatian pada isteri. Isteri pun perlu ambil tahu..bertanya la tentang masalah suami ke..kalau nampak suami balik keje stress, tenangkan suami, urut2 n tanya masalah...ala...senang citer, pandai2 la layan suami... 

4. Menerima sekecil apa pun pemberian suami. Dan jangan sekali mengeluhkan atau memperlekehkannya. please babe...kalau suami bagi apa je pun, terima dan gembiralah...sekurang2nya suami ingat pd isteri..jangan pula demand sangat... "ish...ape ni abg? murahnye..." "abg beli kat mane ni? xcantik la..dah la nampak murah" "kasut ni je ke? jiran rumah sebelah suami dia beli kasut kat isteri dia lagi cantik n mahal...baru kelasss...setakat camni ketinggalan zaman, abg.." no no no no no...mohon yea gurl2 kat luar sana..mohon jangan macam ni..tak baik tau...terguris hati Encik suami?? ingat..syurga bawah tapak kaki suami...keredhaan suami pada isterinya... 

5. Tidak banyak menuntut kepada suami dengan hal-hal yang masih belum dapat dia penuhi. Yang ni isteri itu sendiri kena faham...jangan suka meminta yang bukan-bukan diluar kemampuan suami...ingat..suami bukan untuk dibebani, tapi untuk disenangi...dan isteri bukan untuk disanjungi tapi untuk disayangi...

6. Tidak suka membantah apa yang suami ucapkan. Dan bersuara rendah ketika berbicara kepada suami. Ni sama je macam mana adab kita bercakap dengan ibu bapa, macam tu jugaklah dengan suami..jangan tengking2...lembutkan suara...kalau masa kapel leh suara lembut manje2, gedik...xkan la bila dah kawin terus hilang manjanye dan tukar mod halilintar terus senah oiiii... *xpasal2 senah yg kena..haha

7. Selalu mentaati segala perintah dan larangan suami selagi tak melanggar syarak. Maksudnya, wajib taat segala perintah dan larangan suami..kalau nak buat sesuatu perkara, minta izin suami dlu...tapi kena tengok juga la...selagi tak bertentangan dengan agama, memang kena taat dan ikut... 

8. Suka menemani suami di saat makan. suami sangat suka kalau isteri teman makan tau..caye tak? Kalau tak caya, mohon pi tanya suami masing2 sekarang...isteri ni, kalau boleh setiap kali suami nak makan, hidangkan lah....layan suami dimeja makan...mesti suami rsa bahgia dan rasa dihargai sangat2...kalau kita xnak makan dah pun, dah kenyang, diet or sebagainya, tetaplah berada di meja makan menemani suami makan...ingat..layan suami xsemestinya masa kat bilik tido je.... 

9. Tidak suka melakukan sesuatu ataupun kegiatan yang tidak disukai suami. Part ni kena beringat la...kadang2 kita xsedar perkara yang kita buat telah membuatkan suami berasa tidak selesa dan juga mungkin tahap "anti"...hoho...contohnya la kan...suami tak suka kita pakai baju blink2 sangat, jd kita jangan pakai la...mst ade sebabnye suami tak suke..kalau nak tahu sngt sebab, try la tnye suami...tp tu contoh je la k.... 

10. Tidak suka keluar rumah jika tak ada keperluan penting. Kerana rata-rata seorang suami tidak menyukainya. Orang pempuan, biasa la kan..zaman bujang selalu habiskan waktu terluang dengan berjimba-jimba ngan member2...pergi window shopping (sebab stdent kn, tak de duit sangat)...pergi jalan2 time bosan...pendek kata, ikut suka nak pergi mana2 dan bila2 masa...tp bila dah berdua (bersuami), tabiat tu tak leh la diteruskan dengan sewenang2nye tanpa izin suami.... Orang lelaki ni tak ske isterinya keluar rumah tanpa izin....tapi kalau keluar dengan suami tu lain laaaa.....jd, ingat...sebelum keluar, tanya la suami dulu..minta izin...Kalau dia tak bagi, jangan la keluar...Duk rumah diam2... 

11. Suka menghibur hati suami ketika dia sedang bersedih. Menghibur ni tak semestinya menyanyi, berjoget dan seangkatan dengannya. Ia memberi makna yang luas...menghibur hati suami ni ade pelbagai cara..bercakap manja dan lembut dengan suami tu pun dah kira menghibur suami...manjakan suami ke...lelaki ni setegap mana pun mereka, cair bila dimanjakan tau... 

12. Dan selalu turuti permintaan suami jika hendak mengajak tidur bersama sepanjang tidak ada hal-hal yang menghalangi untuk melakukannya..,ni tak yah terang lebih2..korang sendiri boleh faham... ★★PERHATIAN[✔] => jom ke page Idea Kahwin

Tuesday, 12 November 2013

Trend penipuan terkini. Please beware...


          Gila psiko kan. Penipu kreatif memang ada di mana-mana... Alhamdulillah sepanjang aku melibatkan diri dalam dunia on9 shopping, tak pernah la aku kena tipu tak dapat barang. Just sekali-sekala, dapat baju terbesar atau terkecil, tapi yang tu salah sendiri la sebab tak ukur betul-betul kan...

          Ni kat fb dok kecoh penipuan kreatif cara baru ni. Ok, kes ni melibatkan 4-5 pihak. Dan modus operandi ni bagi aku kreatif la sebab aku tak pernah terpikir la plak kan nak buat macam ni (sebab aku baik, tak pernah terpikir nak tipoo. Si penipu ni nak beli handbag harga RM790 from tuan punya fb shop JualanMega USA. So dia cakap kakak dia akan tolong bayar. 

          Pada masa yang sama, si penipu snap gambar tudung-tudung fareeda yang tengah hot Seindah Ikat Cinta tu. Apa lagi mengelupur la akak-akak gojes fareeda membeli kot. So dia bagi akaun tuan punya Jualan Mega tu. So kat sini, duit tudung masuk ke akaun Jualan Mega, dia dapat handbag RM790 dan akak-akak gojes tu la mangsa kan... Tapi si penipu ni tambah menyakitkan sebab dia pos benda alah ni ke akak-akak gojes :



           Ubat nyamuk? Simbolik ke supaya nanti masa mati badan berlubang-lubang seperti dicucuh ubat nyamuk (umpama drama kisah penggali kubur). Dah la kau menipu, dah tu kau tambah menyakitkan hati orang plak. Just like this mamat beli handphone s2 dapat lesung batu. Dah ambik duit tu, senyap je blah dah la kan. Ni bukan apa ni. Penipu + psiko sekali...

          So skang ni, aku harap aku akan lebih berhati-hati la bila membeli from orang perseorangan ni. Sebab tu skang dah tak beli fareeda. Aku pakai Sugarscarf plak. Hahaha...

Kenapa aku, kau dan dia bergaya...

          Lama sudah tak update dairi aku ni. Maklum la bz dengan kerja. Ni kira lapang sikit la sebab hampir separuh kerja dah settle. Tinggal lagi separuh pula.

1. Print, sampulkan, stampkan surat penempatan l.i
2. Buat soalan
3. Sambung shopping

          Tetiba gigih nak bercerita tentang penampilan. Haha...Bukan nak kata aku ni bergaya ya. Most of the time aku ni simple je. Tapi kalau pergi ofis tu, kena la bergaya sikit sebab kerja aku mengadap student.
Just bayangkan kalau tudung aku senget sebelah, baju lusuh, sandal je masuk kelas. Dah la aku jarang-jarang nak mekap. Mau la student makin tensen nak mengadap aku.

          Husband aku pun suka tengok aku pakai kemas, kalau boleh calit gincu sikit. Sebab dia pernah cakap muka aku pucat je. Tapi calit sikit je. Jangan la hover plak nanti student tak concentrate plak. Dan yang paling penting, bila aku bergaya, aku buat untuk AKU. Bukannya untuk orang lain, or senang cakap bukan nak menunjuk-nunjuk.

          Sikit tak pernah terlintas kot nak menunjuk-nunjuk. Apalah sangat kan. Kau je beria nak menunjuk macamkan orang lain tak mampu beli, padahal dia je tak nak beli. Bagi aku kalau dah ada pendapatan sendiri, takde istilah tak mampu beli yang ada cuma belum mampu. Atau citarasa yang berbeza-beza.Tapi kadang-kadang geram bila jadi mangsa sindir- menyindir ni :




          Memang jelas la kan insan yang di"bold"kan tu maksudkan aku dan kawan-kawan. Sebab kitaorang je yang gila jenama tu dua-tiga menjak ni. Aku sampai muhasabah diri balik la kan. Kot-kot aku ada canang-canang kat depan orang aku pakai brand tu ke...brand ni ke... Adakah aku seperti " hey you...hari ni I pakai baju butik sekian...sekian...mahal ni I beli". Or "hey...handbag I ni mahal tau". Serius tak pernah...

         Aku tak peduli la orang perasan or tak. Sebab tu kalau kita berniat nak bergaya ke...beli baju ke...mekap ke...nak tukar kereta ke...beli umah 40 biji ke.., biarla sebab diri sendiri. Jangan la sebab nak puaskan hati orang lain, atau nak berlagak. Serius tak cool kot kalau kau membazir semata-mata nak orang notis kehadiran kau. Maknanya kalau kau tak pakai branded, orang tak perasan...No. Just be yourself. Sekali lagi aku tekankan, aku memang suka beli baju. Kalau berkenan aku beli dan pakai. Bukan sebab ada niat aku "wau, kalau aku pakai ni sure diaorang jeles". Gila ah...Serius psiko kalau ada orang macam ni.

          Dan yang penting, aku tak minta duit sapa-sapa walaupun satu sen pun. Kat husband aku minta sekali-sekala je okeh...

Wednesday, 6 November 2013

Bad mood....Serius

          

          Argh....Rasa nak menjerit sambil tarik-tarik rambut (sure esok dapat cuti tak payah diaudit...Yahoo. Keje punya la banyak. Dah tu tak sempat-sempat la semua nak buat minggu ni. Dah la pagi-pagi dah bad mood dengan husband. Aku ni kan takdela baik sangat, tapi satu kepantangan aku adalah kalau something yang ada benchmark tu, kita tak patuh. Contoh-punch card. Tak penah la punch kad aku merah. Hari ni aku punch 8.02 am. Terus bad mood satu badan

          Hangin aku dengan husband. Dah tau kuar lambat, aku ajak punch dulu, dia tak nak. Malas la...bahaya la... Memang rosak mood aku sehari ni. Dah la aku ni dalam tempoh observation, buat perangai plak. See...bertahun2 gred lama tak penah lambat. Hari ni teng....Lambat 02 minit.

          Pastu dengan nak audit esok, nak juga la buat pendaftaran latihan industri...Aku dah sampai tahap berserah je esok...Pasrah...Lantak la kan...Hari ni settle pendaftaran dan fail rekod pensyarah. Esok plan nak settlekan fail-fail penasihat akademik dengan markah latihan industri plak (sambil berdoa fail tak kena audit esok...kalau tetiba demam esok, macam bersyukur je)

          Masa daftar l.i pun satu hal la gak. Adui...Aku pelik la dengan perangai budak-budak politeknik ni. Ok ni aku listkan beberapa kesalahan untuk future reference aku :

          Datang lewat (besar eh pangkat diaorang ni, aku plak yang tertunggu-tunggu diaorang

          Dalam semua dokumen yang perlu ditunjukkan, ada satu borang iaitu my intership reflection. So supervisor diaorang kena sign and stamp. Tapi bebudak ni pun satu la. Apa salahnya semak dulu superor tu stamp atau tak. Kan dah jadi tak valid. Sesapa je boleh perakukan - pelajar ini sangat lah cemerlang. rugi kalau firma tak ambil bekerja (contoh perakuan). Sebab bila takde cop syarikat tu, aku boleh je nak cas budak-budak ni tenyeh sendiri.

          Ok, ni kira nak kata hot juga la kan. Ntah tak taula. Ok...Kan dah ada flow budak-budak ni kena bawa apa dan buat apa. Dah terang lagi jelas buku report latihan industri perlu hantar yang berjilid. Tapi bila aku semak checklist, masih ada budak-budak baru hantar binding la...Atau tak binding langsung. Tak ikut arahan sungguh. Tak paham arahan ke atau sengaja ingkar. (Tapi sebenarnya buat kerja last minit tu, macam la aku tak penah jadi student).

          Yang ni kelakar sebab melibatkan pensyarah plak. Aku pun tak faham la bila ada pensyarah yang kata laporan l.i kali ni takde format. Haha tu bukan apa, rasanya sebab dia check tak ikut format yang dinyatakan, pastu cuak sendiri sebab semua orang refer format. Ketua Program aku siap mengamuk lagi dengar dia jerkah student daripada bilik sebab tak ikut format. Dah kalau takde format, kenapa dalam borang rubrik ada markah untuk format???

          Ok...penat la hari ni. Hilang mood sehari. Ni nak kena mandi bunga ni buang -ve energy. Tapi shopping pun boleh ilangkan bad mood ye tak. Ngeh...ngeh...ngeh


          Tak beli pun...Just mengusya harga dan labuh kot-kot ada yang berkenan di mata