Tuesday, 31 December 2013

If you decide on a homebirth ...

credit to : http://hypnobirthinghomebirthaquestionmark.blogspot.com/

- you MUST know what to do from start to end especially if it's your 1st time doing it. Reading and watching videos of how woman give birth naturally won't do. That is why OB-GYNs have to undergo years of training to deliver babies. Every day and every second counts!

- if you and your baby is well and alive at the end of it GOOD
if not know that your doula/ hypnobirthing facilitator are not regulated by any organisation/government/law. That's means no one can do nothing about them if anything goes wrong! it's 100% on you to place your trust in them. when you do not come out of it alive, think of your poor husband and family. when your baby doesn't come out alive, nothing you can do, pity who? or when you do come out of it alive without baby, pity your broken body. neither the doula/hypnobirthing facilitator can go through the healing process for you - in fact you wouldn't want to ever hear of that person again! 

- does your body or baby know what to do.. really? big babies are not a problem..really? what if baby is stuck and just can't come out?what if baby is in distress? what if umbilical cord is around his/her neck? how will you monitor baby's heartbeat at home? based on just baby's movements - how would you know what are 'normal' movements? just trust your body and gut?ARE YOU SURE? WHO SAID SO?

- your confidence can suffer bruises but not a baby in utero 

At the end of the day, is it so important for you to give birth at home without PROFESSIONAL help? REALLY? 

Would you rather put safety above all else? would you rather put your needs above your own life and that of your baby? you may even feel that you are making the best decision for your baby and you .... 

THINK ABOUT IT AGAIN and AGAIN

If you feel like attempting it then run to the hospital at the last minute ... will you be giving the doctors a fair chance to make sure everything is alright. they are not GOD.

If you have had a bad hospital experience -> change hospitals, change gynae 
If you have had a bad home birth -> move elsewhere? change helper aka your husband?
Sure doctors make mistakes too. so choose one wisely. Then also find out who's your gynae's replacement for when he's not around. Talk with the 'real' midwives at the hospital, not just some nurse at the maternity/delivery ward, find out how it works when a woman in labour steps into the delivery ward *demand to know every step

Choose a gynae whose 'nurse'/administrative staff (that fixes your appointments with your gynae/manages the clinic) who would allow you to speak to your Gynae over the phone. AND don't simply take the 'nurse'/administrative staff's advice over the phone or the counter - they might not know what they are talking about. 


Monday, 30 December 2013

Muhasabah diri

          Lagi beberapa hari je lagi kan nak masuk tahun baru 2014. Huhu... Tahun ni takde la happening sangat tapi ada la satu dua kejayaan yang berjaya dicapai. Chewah...Alhamdulillah tahun ni dapat promotion ke gred yang lebih tinggi. Dan Alhamdulillah tahun ni juga aku dikejutkan dengan berita unexpected pregnancy. Rezeki berganda-ganda.

          Biasa la kan, asal hujung tahun je, mula la start plan azam tahun baru. Antara azam-azam itu ialah :

1. Solat sebaik masuk waktu

2. Spend lebih masa untuk baca Al-Quran (sebelum ni ada la kot baca Yassin seminggu sekali je... 
             Huhu jahil sungguh aku)

3. Nak cuba berjimat sehingga 30 %. Beli barang perlu je

4. Nak lebih masak kat rumah (cuba dulu je sebab bila pregnant, asal petang je mula la lembik)

5. Nak disiplinkan tak nak sentuh duit saving (mesti simpan 10% from gaji untuk saving dan tak nak usik duit tu)

6. Tak mo guna credit card lagi (ada lagi 2 hari ni sebelum 2014 nak tenyeh cukup cukup). Nak settlekan hutang credit card dan nak potong terus bila dah settle. Target hujung tahun depan dah clear semua hutang credit card)

7. Tak mo shopping sangat. Cukup apa yang ada kot... Ni yang paling crucial

8. Nak lebihkan masa berkualiti untuk Sofia. Kesian sejak ada adik macam terabai sikit

          Banyak azam baru aku melibatkan pengurusan kewangan je. Aku ni boros sikit. Ya Allah. Serius la aku nak sangat buang penyakit aku ni. Insaf sekarang semua benda mahal. Tahun 2015 Sofia dah masuk darjah satu. Banyak tu nak dibelanjakan so kena start restucture balik perbelanjaan aku skang ni. Orang kata ukur baju di badan sendiri la kan...

          Kalau dulu dok hadap Secret Recipe seminggu 2 kali , pas ni maybe 2 minggu sekali je la p Secret Recipe. Kereta pun tak leh nak gerak 2 biji serentak. Pasni husband kena ler bangun lebih awal ya. Tak larat aku nak isi minyak kancil tu. Baru kancil, camno nak naik Lancer GT eh?

          Sebenarnya banyak benda la nak restructure balik. Aku harap aku mampu je la nak buat8 perkara yang aku tulis tu. Huhu. Istiqamah Maz...Istiqamah

Tuesday, 24 December 2013

MENGAPA MARAH-MARAH NI…?




Sikap marah adalah salah satu dari sikap-sikap negatif. Apabila kita jadi orang yang suka marah-marah, itu maknanya kita adalah orang yang lebih banyak terdorong pada kenegatifan. Fikiran kita negatif, kata-kata kita negatif, walaupun kata-kata di dalam hati.

Nak berjaya, nak bahagia, kita perlu membentuk diri kita menjadi orang yang pandai mengawal rasa marah. Biar kita yang mengawal marah, bukan marah yang mengawal kita lalu menukar kita menjadi seperti seekor singa.

Marah adalah sebahagian daripada diri kita kerana marah tu adalah emosi kita.

Emosi boleh dikawal. Caranya adalah dengan mengurangkan emosi asal kemudian menukarkannya dengan emosi lain.

Lawan marah adalah ketenangan. Untuk mengawal rasa marah, fokus kepada melatih diri untuk bertenang.

Marah sifatnya api. Marah yang tidak dikawal akan membakar persahabatan, perhubungan adik beradik dan perhubungan kekeluargaan lalu menjadikannya tidak bermakna lagi. Sesiapapun tak akan suka mendekati apabila kita menjadi seorang pemarah, suka marah-marah, cepat naik marah.

Bertenang itu adalah sifat air. Sesiapa saja suka berkawan dengan orang yang wajahnya tenang.

Dalam usaha kita melakar kebahagiaan dan kejayaan hidup, sikap marah adalah satu cabaran besar yang patut kita tangani. Marah sifatnya menghancurkan. Tenang pula sifatnya membina, seiring dengan sifat air yang mencantumkan, menggabungkan.

Mulai hari ini, elakkan sikap mudah marah, suka marah-marah. Elakkan sikap menampakkan air muka pemarah kerana sikap sebegitu akan menghancurkan jalan anda menuju kejayaan dan kebahagiaan.

Bila anda menjadi orang pemarah, tak ada siapa suka nak dekat. Kalau ada yang datang mendekat, maknanya mereka sedang berlakon untuk mengambil hati anda.

Bila sudah tak ada siapa nak dekat dengan anda, tak ada siapa yang akan suka membantu anda untuk jadi orang berjaya. 

Elakkan sikap marah dan kitalah yang mengawal diri kita sendiri. Cabaran paling besar untuk kita berjaya dalam bidang kita bukanlah dari luar, tapi dari dalam diri kita sendiri. Be Nice, Be Cool, Be Happy…Everyday! Forever!


copypaste from fb Datuk Dr Maznah Hamid

Monday, 23 December 2013

Home Birth?

http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=775291&extra=page%3D1&page=1

          Sebenarnya dah lama aku dok pikir pasal isu ni. Bukan la aku opt untuk homebirth ni. Ish...Abang and kakak ipar aku doktor laki bini pun kakak aku bersalin kat hospital. Aku sebenarnya faham niat orang nak homebirth tu. Tapi aku tak faham macam mana dia boleh nak homebirth tanpa adanya orang yang berkelayakan dalam bidang perubatan,

          Sebelum ni aku ingat doula ni taraf bidan kampung, so no worries sangat la kan. Sedangkan hubby pun mil bersalin kat rumah je. Tapi bidan kampung hokey, penuh ilmu kat dada.

          Doula ni doula (/ˈdlə/, also known as a labour coach[1] and originating from the Ancient Greek word δούλη meaning female slave[2]), is a nonmedical person who assists a woman before, during, or after childbirth, as well as her partner and/or family, by providing physical assistance, and emotional suppor (ni copypaste wikipedia). 

          Berani juga sapa-sapa yang decide untuk homebirth ni tanpa kehadiran orang yang berkelayakan. Sedangkan aku kat hospital tu penuh doktor pun aku takut tau. Memang betul kematian tu tidak dapat dielakkan kalau dah masanya, tapi kita sebagai insan, kita pilihla jalan lain yang ada. Tak kan la sebab kematian tu tak dapat dielakkan, kita terus je nak berserah sikit pun takde usaha nak selamatkan diri kita.

          Betul...bersalin kat mana-mana pun ada risiko, Kat hospital pun ada orang meninggal sebab bersalin, tapi aku tak faham kenapa kita nak bayar RM500-600 just untuk khidmat orang yang hanya assist daripada segi sokongan moral. Haish... Kita tak terfikir ke eh, masa nak bersalin tu, baby dah lemas ke...tertelan najis ke...Ya Allah, aku yang bersalin kat hospital tu pun risau je...

          Kes ni melibatkan pertanyaan adik kepada si arwah kepada fb group Gentle Birth ni kenapa selepas bersalin, uri dipotong dan dilepaskan begitu saja sedangkan arwah kakaknya pernah bgtau dia uri tak akan dipotong selepas melahirkan anak. Macam mana eh? Aku tak faham dan tak dapat nak membayangkan apa yang berlaku. Tapi jawapan si doula ni, memang a bit menyakitkan plak aku rasa.

          Aku tak against homebirth ya. Bagi aku sangat bagus jika kita boleh melahirkan anak tanpa intervention of drugs, epidural, episiotomy. Aku pun nak tapi aku tak sanggup ler nak homebirth tanpa doktor, nurse/bidan bagai. Kalau dah ada RM600 tu, apa kita simpan sikit lagi pergi bersalin kat private ke...minta untuk gentlebirth. Insya Allah diaorang akan support. 

          Dr Harlina pun waterbirth tapi kat hospital kan...Tu doktor laki bini tu...


           

Sunday, 22 December 2013

Alhamdulillah


          Patutla sejak 2-3 minggu ni, aku asyik nak mengunyah je. Ingatkan stress sangat. Rupa-rupanya :



          Alhamdulillah. Patut la aku punya selera makan macam mak jin. Berdua rupanya aku ni. Syukur sangat-sangat. So, postpone lagi la hajat nak beli kereta tahun depan. Ada tanggungjawab lagi besar untuk aku dan hubby jalankan.

          Risau sikit kali ni sebab aku rasa macam dekat je dengan kehamilan yang lepas. Huhu. Mudah-mudahan kehamilan kali ni takde masalah macam yang lepas. Doakan aku ya...

Friday, 20 December 2013

Tutup buku

          Lepas berdiskusi dengan my partner in crime, kitaorang decide untuk melupakan kes semalam. Sebabnya, kitaorang rasa, kalau orang yang memegang amanah pun asyik memberi seribu alasan, so apa lagi kitaorang yang tidak ada apa-apa penglibatan kan...Aku rasa aku plak yang dok pikir kalau orang tu ditakdirkan meninggal dunia, tapi sah-sah la dia pun tak fikir sebab kalau dia fikir maybe dia rasa takut la kan...Simple

          So, daripada aku dok pikir dosa pahala orang, baiklah aku SHOPPING. Ni kat Habibi by Alkenali ada sale up to 50%. Apa lagi meh la kita jengah fb dia...


Gasak lah

Thursday, 19 December 2013

Payah berbahasa dengan orang yang tak boleh ditegur langsung

          Korang pernah tak alami situasi di mana korang berhadapan dengan orang yang asyik dia je nak menang? Rasa-rasa semua orang pernah kan...Apa perasan korang?

1. Takde perasaan
2. Geram...bengang...menyampah...
3. Rasa nak mengamuk

          Banyak kali juga aku berhadapan dengan orang macam ni. Aku sebenarnya tak faham kenapa ada orang yang sangat "besar kepala" sampai langsung tak boleh ditegur, apatah lagi dikritik. Aku rasa no one is perfect, dan kita selalunya tak nampak perangai buruk kita macam mana. Sebab tu kita perlukan seseorang atau kawan-kawan untuk mengingatkan kita.

          Tak payah tengok jauh-jauh la kan. Tengok aku ni je. Kadang-kadang aku rasa aku dah pakai sopan, tapi kang husband aku tegur la kata baju sendat la, tudung pendek la. So aku reflect balik la kan. Dan almost 90% husband aku betul bila dia tegur aku pasal pakaian ni. Jadi, aku nak mengamuk ke kerana benda yang betul? Of coz la aku tukar baju dan tudung lain kan.

          Kenapa nak ego sangat sampai orang tegur pun tak boleh terima? Kau tau tak aku ni risau kalau jadi apa-apa kat kau, apa hukum kau pegang duit orang sampai riban-riban dalam akaun kau tu? Tu maknanya aku concern la kan. Kalau aku tak concern, takdenya aku nak offer pinjamkan phone aku and kawan aku sampai la nak offer kereta bawa kau ke bank tu sebab kau berkira nak call dan kuar duit minyak. Ni lagi satu aku tak faham. Kau nak mengenakan orang lain sampai menyusahkan semua orang. Kau suka ke macam tu?

         Aku rasa la kan...Kalau aku pegang amanah orang, sikit pun aku takde nak bertangguh kalau ada jalan untuk aku buat. Tapi kau asyik bagi alasan tak nak call, tak nak drive, sibuk. Serius tak faham. Maaf cakap, kalau kau mati tetiba, harus la duit tu burn je kan sebab duit tu ada dalam akaun kau. Haish...aku tak faham la kenapa kau tak boleh fikir.

          Aku pernah terbaca dalam blog Green Apple dan aku setuju dengan penulisan Kak Diana pasal amal ibadat kita ni. Adakah amalan wajib kita tu menjamin kita ke syurga? Tapi benda-benda lain kita tak amik peduli? Contohnya, hubungan kita dengan manusia lain, pasal amanah yang dipertanggungjawab. Kenapa kita nak bagi macam-macam alasan?

          Padahal, bank tu bukan jauh sangat pun. Kuar time lunch hour, Insya Allah sebelum kul 3 dah boleh masuk kerja, nak plak kalau member aku yang bawa. Ya betul kau ada usaha juga nak pindahkan duit tu through internet banking (yang mana tak berjaya sebab tac number tu dihantar ke nombor lama kau), okla...Tapi sekarang ni kau sedar tak ada cara lain untuk kau pergi ke bank dan keluarkan duit tu? Dan kau tak payah susah-susah nak drive sebab ada orang sudi bawakan.

          Bila aku tegur sikit, terus tak cakap siap unfriend bagai. Ni yang aku rasa kelakar sangat sebab kau langsung tak boleh terima orang tegur kau. Lepas tu share something kat wall fb kau yang sebenarnya sangat refelect sangat diri kau. Contoh-jangan menyakiti hari orang lain, tapi sebenarnya kau yang selalu sakitkan hati orang lain. Kalau kau amik masa sikit keluarkan duit tu, kan kau dah boleh bergelak tawa di office tu. Ini kau buat keras kepala, lepas tu lari-lari plak.

          Ha...kan lega bila dah keluarkan semua. Tapi aku lagi tak faham kenapa aku plak yang concern lebih-lebih kalau jadi apa-apa kat kau sedangkan duit tu bukan dalam akaun aku? Haish...lagi tak faham.

Thursday, 12 December 2013

Sabun Susu Beras dan Sabun Kayu Tanaka


          Dalam banyak-banyak benda, ni yang aku borong kat Perlis. Haha... Sebenarnya bukan niat nak memborong, tapi sebab murah aku pun macam orang gila beli. Sebenarnya, aku tertinggal pencuci muka kat rumah. Dah la jalan jauh-jauh, muka asyik la berlendir je so memang tak best kalau tak dapat cuci muka. Kebetulan kat Wang Kelian, aku jumpa sabun ni. 

          Aku pernah beli kat FB, memang best sebab aku rasa bersih je lepas guna sabun ni. Tapi kat FB tu beli macam rugi la sebab kena bayar kos pos lagi kan. So alang-alang dah jumpa tu, gigih juga la memilih. Rambang mata kot. Aku rasa macam nak amik setiap jenis je. Tapi duit tak berapa nak ada. Kan dah hujung-hujung gaji ni. Kang orang makan nasi, aku makan sabun plak.

          Sampai je kat rumah, mil and sil pun berminat so aku buka dan agih-agihkan la sorang sikit. Katanya sabun ni sesuai untuk menghilangkan jeragat. Sebab tu aku minat nak cuba. Walaupun aku takde masalah jerawat, tapi aku banyak jeragat la (sebab tu kena pakai sun block). Takpela aku nak try 6 bulan. Tengok kalau menjadi, aku nak bisness sabun ni plak. Bulan 6 tahun depan Insya Allah akan ke Perlis lagi coz adik ipar aku engage 6 bulan je.

          Tapi kalau takde kesan kat muka, aku wat sental badan je la. Elok juga nak hilangkan daki-daki dan hitam kat celah-celah pelipat tu.

Wednesday, 11 December 2013

Pening!!!

          Aku rasa bila sampai masanya, aku kena juga buat solat hajat kot... Walaupun ni cerita 2-3 tahun lagi, tapi aku rasa tak salah buat persiapan awal. Chewah...Adui. Sebenarnya aku takde mood plus tak larat nak buat kerja sebab sampai dari Perlis semalam pukul 6.30 petang. Dah la sepanjang masa kat Perlis tu, tiap-tiap hari berjalan. Ye la dah nama berjalan-jalan kan.

          Cer tengok ni :





         Tak nampak apa-apa? Ok Takpe...Cer fokus kat star rating tu. Lancer 3.5 star rating, Inspira 4.0 star rating. Yeah...Go Inspira. Kan dah confuse. Hari tu lagi kan, masa aku call Mitsubishi dealer, aku ada tanya pasal model GLS. Tapi dealer tu cakap model GLS tu dah dihentikan pengeluaran sebab bagi Proton (aku rasa la dia cakap macam ni). Tu la yang ditukarkan jadi Inspira tu. Haish...Goyah aku

          Aku tak kisah sangat la pasal jenama kan. Janji kereta. Lagipun kereta ni beli mahal-mahal memang reason untuk bergaya je la kot. Sebab the moment kau bawa keluar kereta tu, harga dia dah jatuh 10 %. Lain la rumah beli mahal pun puas hati sebab satu, kita nak duduk situ. Lagi satu, kalau nasib kita baik, Insya Allah harga hartanah naik so tak rugi nak invest banyak untuk rumah. Melainkan kalau kau mampu, tak salah pun nak beli rumah mahal dan kereta mahal. Sukati la. Aku tak mampu :)

          Performance Inspira lagi better daripada Lancer GT. Harga dah sah-sah la berbeza kan. Dengan harga Lancer 2nd-hand, aku dah boleh beli Inspira baru. Husband cakap memang kereta yang sama je cuma brand je lain. Aku plak mati-mati dah jatuh cinta dengan Lancer ni sejak aku tengok tahun 2008 dulu. Kalau tak beli rumah, memang aku dah sambar Lancer ni kut.

          Ok. Aku bandingkan antara brand new Mitsubishi Lancer 2.0 GT  dengan brand New Inspira 2.0 CVT Premium. Katakan la aku bayar downpayment 10% dan buat loan selama 9 tahun, dengan dua-dua interest rate 2.5%, aku kena bayar RM 1280 / month untuk Lancer dan  RM 924 / month untuk Inspira. Kalau aku buat loan selama 9 tahun, aku dah save (RM356  x 12 x 9 = RM 38,448). Huhu...Mana la tau duit ni la aku nak buat pergi haji (Insya Allah).

          Tak ke pening? Maklumla Lancer adalah cinta pertama aku selain Muhammad Ihsan. Inspira pun kereta yang sama je. Berbaloi ke nak bayar extra RM38,448 untuk jenama? Dah la star rating Inspira lebih 0.5 star. Haish...Confuse den...

* Susah-susah aku pakai Kancil ni je la sampai barai...
         

       


Friday, 6 December 2013

Permohonan Kemasukan ke Politeknik KPM Sesi Disember 2013 Secara Datang Terus (Walk In)






Salsabeela Muslimah Attire Y.E.S (3-9 DEC 2013)


         Sapa - sapa nak shopping pakaian muslimah boleh ke fb Salsabeela Muslimah Attire ya...




Photo: 7 DAYS YEAR END SALE
( 3-9 DEC 2013 )

SALE PRICE: RM123
NORMAL PRICE : RM189
ITEM NAME : AMEERA PRICESS DRESS
AVAILABLE COLOUR : IN THIS ALBUM ONLY

PM ORDER / ENQUIRY HERE
https://www.facebook.com/messages/salsabeela.muslimahattire

Photo: 7 DAYS YEAR END SALE
(3-9 DEC 2013)

SALE PRICE: RM100
NORMAL PRICE : RM125
ITEM NAME : DENIM PRINTED SKIRT
AVAILABLE COLOUR : IN THIS ALBUM ONLY
SIZE : FREE SIZE 

PM ORDER / ENQUIRY HERE
https://www.facebook.com/messages/salsabeela.muslimahattire

Photo: 7 DAYS YEAR END SALE
(3-9 DEC 2013)

SALE PRICE: RM126
NORMAL PRICE : RM179
ITEM NAME : SALSABEELA CARDIGAN ABAYA (cardigan only without inner)

PM ORDER / ENQUIRY HERE
https://www.facebook.com/messages/salsabeela.muslimahattire


Sukarelawan anak muda diperlukan!


          Hubungi no. talian yang tertera di poster untuk sebarang sumbangan yang ingin dihulurkan :

DIPLOMA & CERTIFICATE AWARDS - 2014 MALAYSIA PUBLIC POLYTECHNICS


http://www.kuokfoundation.com/study_dc_latest.html


KUOK FOUNDATION BHD
(9641-T)
DIPLOMA & CERTIFICATE AWARDS - 2014
MALAYSIA PUBLIC POLYTECHNICS

KUOK FOUNDATION BERHAD 
invites applications from students at Malaysia Public Polytechnics for the above awards.
 
Study grants of RM6,000 per annum each will be offered to successful candidates.
 
Requirements :
 
1) Applicants must be Malaysian Citizens.
2) Applicants must have -
at least 3 SPM / SPVM credits in any of the following subjects :
Bahasa Malaysia, English, Mathematics, Science or one subject relevant to the course
OR
an overall grade of at least 2.8 and above in their latest Polytechnic results.
3) Kuok Foundation Awards are for needy students only.
4) Applicants must not be in  receipt  of any scholarship such as JPA scholarship,  etc. at the time of application.
 
Application forms can be downloaded from here or obtained from :-
 
1)   Kuok Foundation Berhad (Malaysia Public Polytechnics)
      Letter Box No. 110, 16th Floor UBN Tower
      No. 10, Jalan P. Ramlee, 50250 Kuala Lumpur
      OR
2)   The Student Affairs Department of the respective polytechnics.
 
Completed application forms must reach the Foundation or the Student Affairs Department of the respective Malaysia Polytechnics on or before 30 December 2013.  Late applications will not be considered.

Only shortlisted candidates will be notified for interview.  Interviews will be conducted in  March  2014 at the office of Kuok Foundation, Kuala Lumpur. 

Permohonan Kemasukan Ke Fakulti Pendidikan Teknikal & Vokasional UTHM



http://www.uthm.edu.my/v2/

Thursday, 5 December 2013

Mudahkan kerja orang, Insya Allah kerja kita dipermudahkan Part 11

          Adui. Minggu ni adalah minggu yang sangat menesenkan aku dan kawan-kawan yang lain sebagai penasihat akademik (p.a) or should I say personal assistant? Best betul la jadi student politeknik ni. Semua lecturer yang settlekan. Ni la jadinya kalau masing-masing nak naikkan imej sendiri je. Ye la...Tak gelabah ke masing-masing nak jadikan politeknik masing-masing as world class kononnya. Tapi mentaliti student ke laut.

          Bagi aku sistem SPMP ni dah memudahkan urusan pendaftaran, tapi disebabkan terlalu banyak budi bicara yang diberikan, terus sistem jadi fail. Kalau dah kata pendaftaran tamat sekian-sekian tarikh, boleh tak block terus sistem biar budak tak boleh daftar. Ha...nampak macam kejam kan, tapi try buat gini satu sem. Confirm sem depan student tak berani nak melambat-melambat.

          Student pula, memang besar kepala sebab diaorang tau buat macam mana pun, diaorang akan menang punya. Memang takde pengajaran la untuk budak-budak ni. Sebab tu makin ramai budak-budak yang teruk dalam sistem. Ish...aku rasa minggu ni blood preassure naik ni. Belum lagi masuk part nak mengamuk dengan kawan-kawan sendiri yang berkira tak hengat.

          Ok, memang la nak marah budak-budak ni kan, tapi ada la certain part aku terpaksa bersetuju dengan budak-budak ni. Contohnya, anak p.a aku ni dah sem 4, tapi ada subjek sem 2 tak amik lagi. Walaupun ada 3 kelas, tapi dia boleh masuk 1 kelas je. Yang lagi 2 tu clash dengan subjek lain. Boleh la pula pensyarah tu reject sebab dia tak nak budak-budak yang menumpang.

          Ok, aku nak marah sebab budak tu dah sem 4 ok... Apa salahnya kau terima dia sebab tu subjek sem 2, kesian la kat dia kan...Lain la kalau subjek sem 5, itu memang patut la kau reject sebab budak tu ada peluang lagi nak amik. By time dia sem 5, memang subjek tu akan disediakan pun dalam jadual dia. Walaupun student aku tu boleh lagi amik sem depan, tapi sem depan tu tak tau lagi jadual dia macam mana. Clash lagi ke...apa ke...hadoi...

          Ok...sebab tensen, aku nak g makan jap...

       

Tuesday, 3 December 2013

Semanis Namanya








          Adoi...Berhantu betul la dengan "gula" yang satu ni. Sejak minggu lepas, hari-hari kerja aku buka tutup website http://www.sugarscarf.com/. Asyik la memilih shawl, in the end, tak beli pun. Orang kata cuci mata. Jadila kan. Teruk betul penyakit aku ni. Orang lain tensen banyakkan membaca Al-Quran. Aku tensen mesti nafsu makan semakin menjadi-jadi. Satu lagi, ni la asyik nak membeli je.

         Aku ada penyakit kalau nak beli tudung, aku mesti tengok model dia. Kalau model dia cun, sure aku gigih nak beli. Imagine kalau semua orang macam aku, kalau la aku producekan shawl sendiri dan modelkan shawl tu sendiri, ada harapan 1st week dah bungkus company aku.

          Butik Sugarscarf ni pun kat Seksyen 7, Shah Alam. Tapi aku lebih banyak membeli on9 dengan Sugarscarf ni. Ada la 3-4 kali je kot aku g kedai ni. Rambang mata kot. Kalau pergi, ada harapan hujung bulan tu aku makan Maggi kot.

          Kalau korang (err...sapa baca eh) ke butik Sugarscarf ni, try dia punya Syria Maysa, Shawl Jazreen dengan Shawl Thara dia. Aku yang tak reti nak lilit shawl ni pun tetiba gigih nak membeli sebab corak-corak dia terlampau sweet. Imposibble to reject. Bila dah beli, harus la belajar kan. Tapi takde masalah pun sebab staf kat sana akan bantu kita kalau kita minta diaorang bantu. Ala...kat youtube pun banyak kan tutorial cara nak lilit shawl.

          Oh ye...Aku cadangkan kalau nak pakai shawl, pakai dengan inner neck from Habibi by Alkenali. Insya Allah mudah terbentuk


Ni shawl Jazreen. Fokus pada shawl bukan model

       


Monday, 2 December 2013

Oh! My English

Ok...Nak share something kat sini mengenai perbezaan antara beloved dengan lovely. Kadang-kadang kita nak cakap kita sayang adik ke...suami ke...bff ke...tapi kita tersilap guna perkataan.
Seingat aku la, orang yang tegur aku pasal benda ni adalah Cikgu Aisyah, cikgu english kesayangan kitaorang (if masa tu ada Mr. Middleton, maybe aku bukan takat sayang lagi dah tahap chenta kot). If kita nak cakap orang yang disayangi, kita kena guna perkataan beloved. Lovely tu kita guna untuk ganti perkataan cantik/comel
Contoh :
1. There is my beloved teacher
      Itulah cikgu kesayangan saya
2. There is my lovely teacher
     Itulah cikgu saya yang cantik
*boleh audition Oh! My English musim ke-24 tak?

Mudahkan kerja orang, Insya Allah kerja kita dipermudahkan





*p/s - jangan berkira keje sangat deh..




Sunday, 1 December 2013

Fareeda...Nyata Jelita (inside and outside)

          Sejak kecoh isu ubat nyamuk-fareeda, aku dah slow beli on9. Takut pecah rekod bersih aku tak pernah ditipu untuk on9 shopping. Daripada barang murah sampailah IPad3, aku beli on9. Alhamdulillah ada rezeki aku terima barang-barang tu.

          Lagi satu, rasa macam dah tak berapa nak minat beli Fareeda sejak ada isu perang jenama ni dengan jenama-jenama lain. Ntahla...nak komen lebih-lebih, takut die hard Fareeda fan serang aku plak (macam la ada yang baca blog aku kan). Tapi aku punya personal opinion sebagai pengguna, biarla hal ni diselesaikan oleh pihak Fareeda sendiri. Kata dah dipatternkan, so pandai la Fareeda nak buat kerja kan. Tapi aku rimas tengok fanatik-fanatik Fareeda ni asyik up status pasal jenama tiruan kat wall sesetengah group. Lagi rimas tengok komen berlagak something like "kalau tak mampu, tak payah beli Fareeda" atau "biarla orang yang tak mampu pun teringin nak pakai fareeda". Adoi...tudung je kot.

          Aku rasa Fareeda punya tagline "Nyata Jelita" tu...sepatutnya orang yang pakai tu kalau tak sejelita Rozita Che Wan (tetiba Che Ta), biarla jelita daripada dalam. Bersangka baik la kan. Tak perlu komen-komen yang pada pendapat aku seolah-olah memandang rendah pada orang lain yang jual dan pakai fake Fareeda. Bila time Fareeda, bukan main lagi kan nak back up, tapi bila sendiri pakai fake Coach, LV, Gucci, Chanel, pandai senyap pula. Belum lagi masuk baju anak jenama Gap, Laura Ashley tapi Padang Besar mari...Or jam Guess gred AAA... ( eh, macam mana aku tau?) 

          Aku rasa hilang keanggunan seorang wanita bila keluarkan komen-komen macam ni. Itu aku sebagai pengguna Fareeda sendiri rasa. Agaknya kalau orang yang tak pakai Fareeda, mesti lagi menyampah kot tengok komen-komen ni macamkan dia je la yang mampu beli. Bagi aku, kita pakai sesuatu jenama tu untuk kepuasan diri. Kalau kita mampu pakai yang original, sepatutnya kita bersyukur Allah kurniakan rezeki yang lebih untuk merasa membeli barang yang kita nak. Tak perlulah memandang rendah pada yang pakai fake. Sebab ada sesetengah orang tak kisah pasal jenama, tapi duit kat bank berkepuk-kepuk.

          Jenama lain pun aku pakai. Dan baru-baru ni, aku terpaksa beli aisya seindah ikatan cinta tu yang fake punya. Haha...Sebab aku dah kempunan nak pakai, tapi takde pun yang labuh 11.5-12. Aku kalau Fareeda, labuh 11 tu minta maaf la. Sure husband aku jeling pastu sound. So, untuk mengelakkan sakit hati kena sound tu, baik aku tak payah beli langsung.

*sebab yang ke-3 kurang pakai Fareeda skang adalah frust Fizo Omar kahwin dengan Mawar Fareeda ( ok...ni tak lawak)