Friday, 11 July 2014

Indeed...


Z2, Z1, Z1 Compact atau Z ultra

          Tensen aku...Samsung Galaxy S2 aku buat hal lagi la plak. Asyik hang je. Dah tu kadang2 tak keluar contact terus keluar nombor je. Dulu dah sekali aku repair sampai RM800. Kot ikut hati dah beli lain dah tapi disebabkan present from hubby, aku redha je la pejam mata kuar duit repair.

          Rasa-rasa dah sampai masa nak kena beli hp baru kot. S2 tu dah dekat 4 tahun rasanya. Huhu...Hubby bagi duit suruh aku beli masa dia kuar KWSP. Sebab tu aku sayang. Tapi dah sampai masa kena beli baru kot.

          Aku dok survey Sony Xperia ni. Rasa macam best je Sony skang. Lagipun aku dah bosan menyamsung dan tak minat dengan Apple. Tapi ada 4 model yang dalam perhatian aku.

          Calon-calonnya ialah :


Sony Xperia Z2 IP58/55 -Quad-core 2.3GHz [16GB] LTE 
Sony Xperia Z1 - Quad-Core 2.2GHz [16GB] {IP58} - C6903 LTE
Sony Xperia Z1 Compact D5503 IP55/IP58 -Quad Core 2.2GHz [16GB] LTE
Sony Xperia Z Ultra C6833 - Quad Core 2.2GHz [16GB] (IP55/IP58) LTE 

          Aku rasa macam nak amik Z Ultra tu tapi besar sangat la 6.4 inch dah nak sama tab aku. Nak ambik Z2 macam mahal sangat. So maybe nak amik Z1 atau Z1 Compact la kot. Tapi kena tunggu sampai hp ni betul2 kong dulu baru ada alasan nak beli hp baru kan...Skang selagi boleh aku lenjan je la dulu. Tengok la pas bersalin ke...Skang nak raya banyak gila nak pakai duit.

          

Thursday, 10 July 2014

An outsider will always be an outsider

          Hurm...Ni pendapat aku la kan pasal satu kisah yg aku baca kat forum. Tapi lupa nak tepek link. Nantilah kalau jumpa aku tepek balik. Lebih kurang mcm ni lah kisahnya :

          Kalau kita ada masalah rumahtangga, org yg patut kita rujuk mestilah mak ayah kita dan pil kita kan. Sbb kata org, org2 tua lebih banyak makan garam. Tapi adakah sbb depa lebih banyak makan garam, semua nasihat atau perbuatan depa adalah betul? Aku faham kekecewaan seorang menantu yg mengharapkan seorang mil menasihati anak lelakinya (si suami) untuk berubah, tapi mil ambil pendekatan tak nak masuk campur dengan alasan tak mahu anak dia jadi anak derhaka (sebab anak dah ckp jangan masuk campur urusan rumahtangga dia). Siap nasihatkan menantu untuk minta fasakh kalau dah tak tahan. Padahal anak dia yang nak ceraikan isteri pada mulanya sebab dah tak bahagia.

          Rasa2 mcm tak patut la seseorang yang boleh diharapkan untuk membetulkan anak ambil pendekatan macam tu kan. Adakah sebab perkara ni terjadi bukan pada anak perempuan sendiri, kita tak nak bantu menantu kita? Kalau Allah uji pada anak kita, agak-agak sakit tak hati kita kalau anak kita mengadu suami layan macam orang gaji? Dah la suami tak ambil peduli pasal susah and sakit isteri, isteri plak asyik kena marah je kalau buat silap sikit pun. Suami tak suka layan isteri baik2. Suami sendiri tidak berusaha nak membahagiakan keluarga sebab banyak lepas tangan lepas tu sibuk cakap tak bahagia dengan isteri. Agak2 boleh sabar ke kalau jadi kat anak perempuan kita?

          Sebab tu aku rasa an outsider will always be an outsider. Betul dalam Islam kita kena anggap keluarga mertua macam keluarga kita, tapi boleh ke? If aku dlm situasi si isteri tadi, aku rasa aku tak dapat nak maafkan mil aku. Sbb sure aku mengharapkan pertolongan dia sbb dia mak suami so dia je la harapan aku nak menegur suami. Tapi kalau dia pun tak nak masuk campur, aku rasa macam dia tak kisah la anak dia layan aku macam mana pun.

          Betul juga la kan apa yang aku tulis sebelum ni. Menantu tetap orang luar...