Friday, 14 November 2014

Grow up..It's a buggy bug world

          Rimas mak...Sikit punya hal pun nak merajuk ke? Kita kan dah dewasa...dah ada anak memasing tak payah la nak sentap-sentap.

          Maybe lepas ni aku perlu jadi lone ranger supaya tiada pihak akan berkecil hati

Batik...batik...batik

          Aku kan...masa kecil-kecil suka sangat tengok mak aku bergaya. Bukan la bergaya macam mak datin tu. Mak aku ni dulu cikgu so kalau dah cikgu tu, mestilah pergi kerja bergaya kan. Suka la tengok koleksi baju dia...handbag dia...

          Paling aku suka adalah koleksi batik dia. Ha dulu batik murah je dlm RM90 pun dah dapat. Kalau pergi Kelantan, mak akan belikan kat aku dan adik. Walaupun beli yang biasa je, tapi masa tu harga pun bagi kami dah mahal la. Sian mak...Bila dah dapat, memang aku lenjan sehabisnya la. Aku ingat lagi batik yang aku dapat masa tingkatan 2, aku pakai sampai keje tau. Tapi aku dah buat spring cleaning la sebab dah koyak.

          Baru-baru ni (masa pantang), aku "ter"masuk satu kedai fb jual batik. Nama dia Batik Roshanizan. Lawa-lawa la batik dia. 2 pasang aku sambar. Then Kak Mie ni (tokei), dia ada juga buat kutu scheme. Aku join juga kutu dia belikan mak aku sepasang.



2 pasang ni aku buat installment. Tak ingat exact price tapi rasanya kalau yang takde batu macam RM238 dan add RM268 untuk yang berbatu. 


          Ni aku join kutu. Custom made ikut selera mak aku. Hihi...Mak aku demand sikit nak kaler soft-soft pastu nak bunga sikit. So aku custom ikut customer dia sebelum ni, cuma minta tukar kaler. Deposit kutu RM68 pastu bayar RM54 RM50 setiap bulan sebanyak 3 4 bulan. Turn aku bulan 10 hari tu. Macam ni aku tambah duit sebab teknik nak buat dia lain (lupa dah teknik apa)...

          Don't worry Kak Mie ni baik. Aku minta join group whatssap/telegram batik dia. So memang stok baru tu dapat la kat ahli group dulu. Sesapa nak join (cuci-cuci mata je, tak perlu beli pun) boleh minta dia masukkan dlm group dia. Ni no 010-5491500. Ni dia tengah cari ahli kutu nak start Jan 2015 so silalah menyerah diri.

p/s aku dah tarik diri sebab aku nak join group kutu untuk Tula Carrier kat Sushibee

Produk Baru Tropika Baby - Lactation Cookies



sms/whatssap 012-4359125
cod area Proton City & Tanjong Malim


Homemade Lactation Cookies (200g)

sms/whatssap 012-4359125
cod area Proton City & Tanjong Malim

          Ok... Ni adalah produk baru Tropika Baby iaitu Homemade Lactation Cookies. Serius bagi aku sangat sedap dan berkesan untuk menambahkan susu badan. Senang pula tu, makan macam biskut biasa. Kebanyakkan produk untuk menambahkan susu badan yang aku jumpa kau kena bancuh, so maknanya kau kena ada air panas dengan kau. Yang ni kau boleh terus kunyah jer. 

          Aku dah try yang dark chocolate punya. Bagi aku sedap la walaupun ada rasa halba (halba adalah salah satu bahan yang boleh menambahkan susu badan). Aku makan 5 pieces pagi dan 5 pieces malam. Dan disebabkan ada halba, aku minum air banyak sikit (halba ni kalau berpeluh, ada bau tau, so minum banyak sikit supaya kurang bau halba jika berpeluh.

          1 pek ni tahan la 3 hari. Harga bagi aku berpadanan (RM29.90 untuk 200g), sebab ni homemade ya. So kalau sesapa yang nak try untuk menambahkan susu badan, boleh ler cuba ni. Cuba je la kan. Insya Allah

Ekzema Starter Kit Baru



Ekzema Starter Kit (100 ml baby oil  & 100 ml bubblewash)
RM69.690 exclude post

sms/whatssap 012-4359125
cod Proton City & Tanjong Malim

Thursday, 13 November 2014

New Obsession - Baby Carrier

          This is my new obsession at this moment. Baby carrier. Ngee...Aku kan dah ada Boba 3G yang aku beli masa nak bercuti ke Sabah tahun lepas. Tetiba ada la aku ternampak pic babywearing guna woven wrap. Walawei serius jatuh cinta...

          Korang ada baby or toddler? Or korang selalu pening-pening bila nak beli carrier? Ok boleh tengok guidance kat bawah ya :





          Setakat ni aku baru beli satu woven wrap from Jumpsac dan satu ring sling from Mamapatch. Aku rasa lebih senang nak pakai wrap daripada rs kot. Maybe nak kena study macam mana nak guna rs banyak-banyak dulu. Alah...Orang dulu-dulu dah start guna kain batik nak wrap kita baru start je. Tapi demand la plak tak nak guna kain batik, nak beli woven wrap.

          Sebenarnya banyak jenama woven wrap ni. Kalau Malaysia brand ada Jumpsac dan Daeisu. Kalau oversea lagi la banyak. Ada Didymos, Diva Milano, Ellaroo, Ellevil, Girasol, Kokadi, Lenny Lamb, Little Frog etc...Tak tertaip aku. Tapi bila nak beli, kena la ambil masa untuk study jenis wrap tu sebab ada yang 100%, ada yang 60% cotton and 40% bamboo, ada yang silk...Kena study betul-betul takut kang beli tak suka lak, harga satu-satu boleh la buat belanja aku kat ofis selama 1 bulan. Ada yang cecah riban. Pendek kata, pilih yang padan dengan poket.

          Ni aku list kot-kot la korg nak shopping wrap or ssc ye :

1.     Babypot

2.     Sling N Snuggle




6.     Fab Mom


          Maybe ada yang aku lupa kot, Insya Allah kalau teringat aku update eh. If korg nak discuss pasal babywearing ni, bole masuk group FB Malaysian Babyweares, tapi sentiasa baca dulu tnc ya. Masuk rumah org mana boleh main terjah je. Amik la masa study-study files dulu. Tak rugi pun tambah pengetahuan...

Ini carrier Ahmad Albab yang punya
          
          Ok ni Lenny Lamb punya ssc (soft structure carrier). Lawa kan. Baru order maybe lagi 2-3 weeks sampai kot. Dan ni aku buat payment plan dengan Baby Pot ( 2 x bayar). Hehe...Apa lagi sila terjah sana. Nanti dah sampai aku bagi review




Adakah kita berhak kritik fizikal seseorang....

          Tensen plak aku kat ofis ni. Tak habis-habis cerita gym...pandora...argh... Maybe bukan topik aku kot so aku takde la rasa mcm nak join.

          Aku kan...sebenarnya tengah bengang dengan sorang colleague aku. Ok, aku kan dah nak kerja minggu lepas. Biasa la perempuan kalau dah kahwin and pernah pregnant, tentu la bentuk badan pun dah berubah. Tambah plak aku tengah breastfeeding, so aku tak boleh la nak diet sangat macam korang kan...

          Colleague aku ni dengan selamba cakap aku "macam gemuk". Ok, maybe la betul apa yang dia cakap tu. Tapi sebab aku tak pernah mempertikaikan fizikal orang depan-depan orang tu, so aku rasa bengang juga orang boleh kata aku macam tu. Dan yang best, sebelum aku cuti bersalin, orang yang kata aku tu gila pergi gym, so dia perasan dia kurus la kot dok kondem aku gemuk bila aku habis cuti bersalin ni.

          Dia lupa kot masa aku anak dara macam dia, aku pernah pakai baju saiz xs ya...Tapi skang tak dapat la kot. Aku dah 3 kali mengandung dan 3 kali beranak...3 kali tempoh breastfeeding yang membuatkan aku terpaksa makan sebab nak menambahkan kualiti dan kuantiti susu. Boleh je aku nak control makan macam dia, dan gila-gila pergi gym untuk kurus, tapi aku kena dahulukan keperluan anak-anak. Kena jaga makan untuk cukupkan susu dan masa aku nak ke gym memang dah takdela kan...

          Aku sebenarnya menyampah la dengan orang yang bila dah berjaya tu, bajet good good plak. Dah kaya sibuk kondem orang miskin, dah naik pangkat sibuk kondem kuli, dah kurus dok kondem orang gemuk lak. Dia lupa kot aku masa anak dara, tak payah pergi gym pun nak kurus. Makan pun takde nak pantang-pantang macam dia.

          Tapi kan...aku teringat cikgu aku kata dulu. Biasanya orang yang kondem orang lain ni sebenarnya feeling insecure dengan diri dia sebab tu dia alihkan kelemahan dia pada orang lain. So bila aku pikir-pikir balik, sebenarnya dia tu takut tengok aku walaupun aku gemuk, tapi aku masih lebih kecil daripada dia. Hehe...

          Or aku sebenarnya lupa nak puji dia dah kurus kot???

Friday, 7 November 2014

Meet The New Member - Nur Damia Aliyah



          Cak...Hai. Nama saya Nur Damia Aliyah binti Muhammad Ihsan. Orang panggil saya Aliyah tapi kakak adik panggil saya Ayah.

          Alhamdulillah tanggal 16/08/2014 yang lalu, aku telah melahirkan seorang bayi perempuan seberat 3.16kg di Hospital Seberang Jaya, Penang. Syukur sebab semuanya selamat. Kali ni pun postdate juga macam Qai. Kalau ikut tarikh buku, doktor suspek aku akan bersalin pada 13/08 tapi biasalah nama pun manusia kan...ada juga la silapnya. Kali ni pun aku ambil cuti awal 2 minggu. Memang lepak betul aku kat kampung. Puas la aku manja-manja dengan mak aku. Yang mak aku pun layan je la aku. Nak makan apa semua dapat. Teruk betul aku. Insya Allah kalau diberi kesempatan untuk jaga mak dan abah nanti, Ina akan jaga betul-betul.

          Orang kata lain anak, lain rezeki bersalin. Betul la so jangan takut nak bersalin kalau dulu-dulu rezeki kita tak baik masa bersalin. Huhu masa aku bersalinkan Qai, teruk wo kena seluk. Siyes serik tapi serik seorang ibu ni kejap je. Bila anak dah besar sikit, confirm gatal nak tambah anak. Haha...Sebab bau baby itu sangat best. Masam baby pun best. 

          Nak cerita sikit apa yang berlaku hari tu. Chewah...Aku kan mula-mula berdebar je tunggu nak lepas 13/08 tu, tapi bila baby tak kuar, aku dah sedikit tensen. Sebabnya aku ni nak bersalin kat Hospital Seberang Jaya. Kalau aku pergi rumah abang aku lebih awal, macam mana nak buat pemeriksaan perut kat KD Sg Bakau? Kan lepas postdate kena g check hari-hari. Kalau tak pergi, abah takut aku sakit malam-malam nak drive ke SJ tu agak jauh la. Punya la aku tak nak bersalin kat Hospital Daerah Parit Buntar. Sebab hospital ni tak dak pakar, so kalau apa-apa jadi  nanti, aku kena tendang gi Taiping plak. Kalau Taiping penuh so kena gi Ipoh plak. Gila menyusahkan family aku plak. 

          Pagi 15/08 tu, dah ada tanda lendir kuar tapi tak sakit lagi. Dok pikir lagi nak gi tak rumah abang aku or just nak stay kat umah je. Call hubby, hubby suruh pergi je rumah abang, kalau dah sakit baru pergi ke hospital. Rumah abang aku ngan Hospital Seberang Jaya tu dah tak jauh. Ngan Hospital Bkt Mertajam lagi la dekat. So angkut barang-barang semua pergi rumah abang. Sampai dalam pukul 1 petang kot. Hubby aku pulak call cakap nak balik sana. Aku dah cakap tak payah balik dulu, tunggu sampai aku sakit baru balik. Tapi dia nak balik juga so aku biar je la. Dalam kul 3 petang, aku dah start rasa sakit balik. Aku ni punya la tunggu sampai sejam sekali nak contraction tapi takde la plak.

          Dok umah abang aku lepak-lepak sampai hubby call dalam kul 7. Masa tu dia dah ada kat Hentian Bukit Merah. Dia suruh aku tunggu nak hantar aku ke spital. Aku macam alamak nak kena pergi juga ke...Huhu so kul 8.30 mlm lepas dia siap solat Isya, dia hantar aku ke hospital. Masa doktor buat VE, masa tu juga doktor interview aku. Rupanya baru buka 1 cm. Aku macam ish lambat lagi ni. Tapi sebab dah post date kan so aku kena tahan la.

          Bermalam la aku kat hospital sambil ditemani kakak-kakak yang dah bersalin. Tensen plak aku bukan sebab bising, tapi sebab dok pikir bila la aku nak bersalin. Contraction aku plak dah stop, tapi result ctg ok. Esoknya dalam kul 8 pagi, specialist buat round ward. Interview lebih kurang tapi bila dia tanya nak kitaorg buat ve ke aku terus say no need. Haha sakit kot buat ve lagipun aku belum lagi rasa contraction balik so tunggu-tunggu la kan. Tengah hari tu, akak-akak ni dah boleh balik. Tinggal la aku sorang terkulat-kulat.

          Dalam pukul 1 tu, aku dah rasa balik contraction. Pastu aku pikir nak tido kumpul tenaga dulu. Tapi kali ni dah start rasa sejam sekali so aku tido pun kejap-kejap je. kul 4 aku dah rasa sakit makin kuat, tapi pengalaman lalu mengajar aku tunggu sampai contraction 5 minit sekali baru bagitau nurse. Aku pun dok catat masa aku contraction. Daripada 30 minit sekali sampai 15 minit sekali. Masa ni dah berjalan ke sana- sini sebab sakit. Tetiba aku rasa macam ada kejutan elektrik kat perut aku. Aku rasa macam air ketuban aku dah pecah tapi tak de la terus turun. Aku pun jalan lagi tetiba aku rasa basah je. Masa ni hubby datang pun terkejut bila aku cakap air ketuban aku dah pecah.

         Lepas doktor check, rupanya dah buka 5 cm. Cepat je aku kena tolak masuk labour room. Masa ni dah pukul 7 kut. Masa dalam labour room tu, memang dalam hati aku banyak-banyak berdoa je supaya Allah ampunkan dosa-dosa aku dan permudahkan urusan aku. Tak sempat aku nak minta maaf kat suami aku sebab masa aku ditolak ke labour room tu, aku rasa macam cepat je sampai tak sempat nak pikir apa-apa.

          Mula-mula aku nak minta ubat tahan sakit tapi disebabkan bukaan dah 6 cm masa tu, doktor tak nak bagi sebab takut aku mamai masa nak teran. Mujurlah tak lama lepas tu, akhirnya doktor kata ok akak dah boleh push. Punya la blur aku pi tanya balik eh betul ke. Alhamdulillah sekali teran je keluar baby ni kul 9.06 minit malam. Yang tak leh blah tu, aku bersalin doktor praktikal sambut. Siap aku dengar nurse marah-marah masa nak keluarkan uri. Huhu jadi mangsa eksperimen pula aku ni.

          Dah kuar tu, rasa lega sangat-sangat, Tunggu la jahit pulak. Haish aku ingat tear tak banyak rupanya boleh tahan la maybe aku silap teknik kot. Bercinta juga la tunggu nurse jahit. Dah jahit, kena ve sekali lagi. Sakit la wei. Tapi syukur semua ok je so rehat sampai cukup 1 jam body contact dengan baby. Lepas nurse bersihkan baby, nurse yang lain dah siap-siap naikkan aku dalam stretcher bergerak tu. Tolak la aku keluar. Mata melilau cari hubby kat luar. Eh, dah siap salin baju rupanya. Agaknya masa aku masuk tu dia balik sekejap. Dah boleh agak aku tak kan bersalin cepat. Ni kira paling cepat la ni kut sebelum-sebelum ni, bercinta aku dalam labour room.

          Itula kisah pengalaman aku bersalin kali ni. Cemuih orang membacanya. Hopefully one day Aliyah jumpa la blog ni dan baca macam mana mama dia bersalin.


From kiri Kak Long, baby Aliyah dan Kak Adik

Baby dengan Kak Adik@Kak Ngah



Dah 3 puteri aku...Alhamdulillah. Semoga Allah terus mengurniakan kebahagiaan untuk aku, suami dan keluarga aku

        

Blog Yang Bersawang

          Lamanya tak update. Dan banyaknya la event dalam hidup yang tak sempat nak dimasukkan dalam blog ni. Takpelah Insya Allah lepas ni aku akan update blog ni hari-hari. Semangat nak mengkaryakan pengalaman aku dalam hidup aku...