Monday, 8 December 2014

Kemaafan Dendam Yang Terindah

          Ni tajuk lagu kan. Lagu sapa eh rasa macam lagu Aisyah je. Tapi aku tak tau pun lirik lagu ni macam mana, dan maybe takde kena mengena pun entry ni dengan tajuk ni

          Pernah tak korang alami situasi di mana korang dah berbaik dengan orang yang buat hal dengan korang, tapi korang tak boleh nak maafkan dia dan korang selalu berdoa semoga Allah balas perbuatan diaorang ke atas korang? Kalau pernah, maknanya aku tak keseoranganlah kan.

          Selepas apa yang berlaku, walaupun aku dan insan-insan ni baik di depan, tapi demi Allah aku belum nak maafkan diaorang kerana mengadili aku seakan-akan aku yang bersalah, sedangkan orang yang bersalah tidak ditegur. Malah ada yang lebih suka kepada kehancuran aku daripada nak menasihati orang yang bagi aku punca kepada masalah ini. Malah setiap kali solat, aku berdoa semoga Allah balas segala perbuatan dan umpatan diorang kepada aku.

          Memang aku baik di hadapan mereka, dan aku takde memburukkan mereka kat belakang aku, tapi sumpah aku tak maafkan mereka. Maybe aku pun ada salah, cuma aku tak sangka segala kemesraan dulu cuma lakonan je. Di belakang aku, rupanya ramai yang pandang slack kat aku. Sombong? Tanyalah sedara mara aku, jiran terdekat aku, kawan-kawan aku macam mana aku ni sombong or peramah...

          Memang hidup lebih bahagia jika kita dapat maafkan kesalahan orang yang menganiyai kita, tapi aku memang tak rasa nak maafkan. Selama ni aku tak pernah cerita kat sapa-sapa (maybe kat kawan baik aku je kot), so orang tak percaya apa yang aku alami. Bagi orang-orang ni, akulah yang buruk. Akulah yang sombong. Allah je tahu apa yang aku alami dan rasa.

          Hidup ini singkat je. Aku memang tak nak fikir apa-apa dah selain nak gembirakan anak-anak, diri sendiri dan suami. So, siapa-siapa yang aniya aku secara sengaja atau tak, memang aku tak leh nak maafkan tapi aku takdelah sampai nak bomohkan korang plak (walaupun ada juga setan yang mandremkan aku dengan suami aku). Setan lah tu sebab setan je yang buat kerja-kerja gini.

          Sesungguhnya aku tahu hanya Allah yang tidak akan memungkiri janji-Nya...

         

My plans for this semester

          I'm back. With the new me (err...hopefully). Dah satu sem aku cuti so naik keje je dah macam-macam plan nak buat. Ok...buat tak but lain cerita, yang penting rancang dulu. So sem ni aku punya plan ialah :

1.     Siapkan modul Hidrology untuk di "ISBN" kan
2.     Program alumni JKA - ceramah motivasi
3.          Lawatan akademik - Jabatan Meteorologi, Cameron Highland    

          Tapi yang paling penting ialah nak siapkan FRP dulu sebelum canang apa-apa ya...

      

Thursday, 4 December 2014

Suicidal (I am accidentally killed may paypal balance) on Didymos Wrap

          Aduh...Aku rasa aku lah manusia yang paling sengal sesengal-sengalnya dalam dunia ni. Padan muka sapa suruh time kursus kau dok sakan windows shopping...

          Aku kan...From Monday to Wednesday ada kursus Microsoft Project 2010. Payah juga rupanya nak belajar guna software ni. Disebabkan aku masuk pagi je, petang aku tak masuk, so banyak la benda aku missed. Jadi hari Rabu tu, aku dah macam ting tong so aku malas nak bersungguh-sungguh. Sejak kena racun group Malaysian Babywearers ni aku asyik stalk je mana-mana page yang jua woven wrap.

          So, terjah la satu website Slingomama ni. Sebenarnya aku dah lama usya Girasol Amitola Diamond Weave Purpura Romana, sekejap masuk cart, masuk paypal tapi aku takdela beli. Just nak tau berapa currency dia.

          Jeng...jeng...jeng...Semalam berlakulah kejadian ini :


Ni sasaran utama - Girasol Diamond Weave Purpura Romana

Ni sasaran yang tersasar Didymos Hot Pink Fishies Hemp




          
          Aku kan dah lama tak guna Paypal, so aku sangat-sangat lupa button Continue = Confirm Payment. Ha...Sekali kuar notis "Your payment has been processed" Cuak gila aku. RM5++ lebih tu. Huhu... Memang la aku nak beli wrap, ingatkan nak tunggu bonus ni. Tak sangka la aku nak "terbeli lebih awal". Huhu...



          Ni resit yang buat aku fengsan. Sabar-sabar nampaknya perkembangan bisness semakin mantap. Hihi...Harap-harap jadi la plan aku. Serius rasa nak menceburkan diri dalam bisnes ni, tapi aku kena timba ilmu sebanyak mungkin dulu. Racun la sangat teracun diri sendiri.

          Then, aku kan ada order Diva Milano Mei Tai. Tak sangka seller tu dah pos hari ni. Huhu...Dalam dilema nak let go or tak mei tai tu. Kalau let go, sayang tapi tak let go, mampus aku nak bayar credit card kot. Nampaknya kena start bisness lebih awal supaya dapat tanggung modal.

          Nanti aku snap gambar mei tai eh.  



Lagi...Tropika Beauty Untuk Bayi dan Kanak-Kanak









Berminat? Sms/whatssap Maz 0124359125

Harga tidak termasuk pos

COD area Proton City





Wednesday, 3 December 2014

Tropika Beauty



          Alhamdulillah, diam tak diam dah banyak kali rupanya saya restock barang-barang Tropika Beauty ni. Walaupun banyak untuk kegunaan sendiri, tapi saya jual juga untuk kawan-kawan ofis. Teringin juga nak berjual di fb, tapi belum ada permintaan. Hihi...Takpelah target bukan nak untung tapi berkongsi kebaikan.

          Sapa-sapa yang kenal saya mesti tahu bahawa selain suka shopping on9, saya juga suka berkongsi kebaikan barang-barang yang saya beli. Contohnya bila saya beli Tropika Beauty dan guna sendiri, saya dapati produk ni bagus untuk anak-anak saya, so saya share la denga kawan-kawan.

          Ada juga yang pm saya bila saya up gambar produk ni kat fb, tapi lepas tu diam je maybe sebab harga kot. Yes, harga produk ni mahal sikit. Sebab produk ni hanya menggunakan bahan-bahan alami, dan bahan utama mestilah vco or minyak kelapa dara. Bagi saya tak mahal manalah kalau nak compare dengan Buds dan Sebamed (sapa-sapa yang ada baby dengan masalah kulit sensitif mesti familiar dengan produk ni. Ikutlah nak beli yang mana, tapi apa salahnya kita support produk orang kita kan..

          Produk Tropika Beauty ni memang target untuk sesapa yang ada masalah kulit seperti ekzema sebenarnya. Tapi if nak guna, make sure anak-anak anda bebas daripad G6PD tau. Saya pun tak tahu kenapa, tapi substokis saya yang inform macam tu, so ikut sajalah.

          If ada sapa-sapa dari Proton City, Tanjong Malim yang nak order, boleh sms/whatssap saya  Maz 012-4359125. Free delivery area sana ya...

          



Monday, 1 December 2014

There she goes...

          Dia buat dah. Huhu...Bingit la telinga aku. Hari-hari cerita pasal tu je. Macam ler kau kurus sangat.

          Ok, aku bukan jeles. Sumpah tak jeles. Sebab apa? Sebab aku dah rasa semua tu. Serius sapa yang kenal aku from school, sure tau yang aku ni macam mana. Sebelum kawin, aku punya berat underweight ya. Sekarang aku dah capai berat ideal, alhamdulillah. Sebab tu aku dah tak heran tengok    orang-orang di sekeliling aku kurus.

          Tapi aku MENYAMPAH sangat bila orang tu terlalu obses dengan dengan target dia hari-hari sebut benda yang sama. SO ANNOYING k...Dan tak lawak bila kau asyik kata orang tu gemuk...orang ni gemuk...aku gemuk...Serius aku tengok kau pun bukan kurus sangat. 64 kilo kot aku baru 54 kilo. Itu pun nak kata aku gemuk. 

          Beb, it's time to reflect yourself k...