Thursday, 27 April 2017

Buih Sabun : Fakta & Mitos


Credit to Zunita Ramli (founder of TOTS)

BUIH SABUN: ANTARA MITOS DAN FAKTA

Pernah tak kita terfikir.. apa yang menyebabkan sabun berbuih?

Apa yang hype sangat pasal buih, sampai ada sesetengah orang anti sangat dengan buih?


Bagaimana sabun boleh berbuih?

          Ada beberapa agen yang boleh menyebabkan buih terhasil, dan yang biasanya digunakan dalam industri adalah SLS atau nama penuhnye Sodium Lauryl Sulphate , dan SLES (Sodium Laureth Sulphate) adalah agen yang sebenarnya menyebabkan buih pada sabun. Ha.. so sekarang dah tak misteri kan, macam mana sabun boleh berbuih? Hehe...

Mengapa buih penting?
          Buih penting untuk memastikan pembersihan dilakukan lebih efektif. Sebab itu, kalau kita perasan kebanyakan produk pembersihan mempunyai buih, seperti syampoo, sabun mandi, ubat gigi, sabun basuh, sabun basuh pinggan dan sebagainya.



Adakah buih menyebabkan kulit lebih kering?
          Tidak semestinya. Ia bergantung kepada jenis agen penghasil buih yang digunakan. Lazimnya, kebanyakan industri menggunakan SLS/SLES sebagai agen penghasil buih. Akan tetapi, SLS/SLES boleh mempunyai sifatnya yang tersendiri yang boleh dikatakan berbahaya kepada kesihatan dan alam sekitar seperti:

- Menyebabkan kegatalan pada kulit (skin irritant) dan kulit kering
- Menyebabkan pencemaran alam sekitar kerana ianya bersifat toksik
- Mempunyai sifat menghakis
- Menyebabkan kegatalan pada mata, dalam kes yang teruk menyebabkan katarak
- Ianya sebenarnya bersifat racun dan banyak digunakan dalam racun serangga dan sebagainya
- Menghasilkan toksik apabila dipanaskan


          Tetapi, pada masa ini, masih bukti saintifik yang menyatakan kaitan SLS/SLES penyebab kanser. Jadi, jika SLS/SLES mempunyai banyak kesan negatif, kenapa ianya masih digunakan?

          Sebab harganya murah. SLS/SLES boleh didapati dalam banyak produk yang menghasilkan buih dipasaran seperti syampoo, sabun mandi, pencuci muka, dan sebagainya. Pernah tak kita cuba belek-belek ingredient dalam syampoo kita? Ubat gigi? Berapa banyak produk yang kita pakai yang mengandungi SLS/SLES sebenarnya? Scary kan? 

Bagaimana pula dengan TOTS?




          Bila kita cakap pasal buih, of course TOTS pun terpalit sekali kontroversi ni. Maklumlah, TOTS pun menghasilkan banyak buih. Jadi, adakah ianya bermakna, TOTS pun mengandungi SLS/SLES?

          Semestinya tidak. Buih dalam TOTS sebenarnya dihasilkan oleh bahan SEKKEN SOJI, bahan yang amat popular di Jepun sebagai salah satu alternatif untuk menghasilkan buih yang banyak, tetapi lembut dan tidak menghakis kelembapan/minyak pada kulit anda. Sekken Soji dalam TOTS 100% dihasilkan dari sumber tumbuhan.

          Jadi sekarang make sense kenapa harga sabun TOTS tak sama macam harga sabun L*X? Sebab TOTS menggunakan bahan premium dan berkualiti yang ternyata selamat untuk kulit, walaupun ada alternatif yang murah seperti SLS/SLES.


Adakah buih TOTS mengeringkan kulit? 
          Tidak. Sekken Soji dalam TOTS berfungsi untuk menghasilkan buih yang sangat lembut & halus pada kulit anda. Ianya berfungsi untuk menghasilkan pencucian yang lebih efektif, tanpa mengeringkan kulit dan menghakis minyak pada kulit anda. Ditambah pula dengan bahan Glycerin dalam TOTS, ianya membantu untuk mengekalkan kelembapan pada kulit, sambil membersih dengan lebih efektif.


Sekken Soji - Terkenal di Jepun sebagai bahan pembersih dalam skincare
Glycerin - Boleh menarik kelembapan dan menjadikan kulit lembab

Kesimpulan
          Kesimpulannya, tidak semua produk yang berbuih boleh mengeringkan kulit dan tidak bagus. Ianya bergantung kepada jenis dan bahan yang digunakan dalam satu-satu produk. Adalah amat disarankan untuk pengguna membaca label dan bahan sesuatu produk sebelum membuat keputusan untuk membeli.


          TOTS dijamin selamat dan tidak mengandungi sebarang bahan berbahaya. Jom bertukar kepada TOTS sekarang!


Tokyo Organic Treatment Soap (TOTS)

💃Mazlina Mat Rabi
☎ 019-5541106
📰 fb page : Premium Cosmetics By Maz
🔎instagram: premium_cosmetics_by_maz
📦 poslaju seluruh malaysia termasuk Sabah Sarawak
📋 FREE CONSULTATION
Price : RM59 (tak termasuk pos)



Friday, 21 April 2017

Bokitta

          Anda selalu lambat? Malas iron tudung? Ingin pakai shawl tapi tak reti atau tak pandai lilit shawl? 

          Jika anda ada ciri-ciri kat atas, maybe inilah masa untuk anda cuba Bokitta

          Penah dengar nama ni tak? Sure pernah kan. Skang dah ramai yang tau pasal brand ni, berbanding masa saya mula-mula pakai hujung thn 2013 dulu. Orang cakap macam Indon la apa la...But ada aku kisah? Hahaha saya punya level of confident sangat tinggi. Plus saya tak pakai utk memuaskan hati orang, so apa yang saya pakai, itu yang saya suka bukan sebab nak pujian

          1st time dengar adalah masa Neelofar masuk WHI kot (petang2 kul 2 ke kul 3 gitulah). Dia promote tudung ni. Masa ni family dia yang mula-mula bawa masuk Bokitta ni ke sini. Bokitta ni based dia kat Lubnan.

          I was like "boleh cuba ni". So bila surf, tengok harga boleh tahan. Huhuhu tapi sebab nak sangat saya belilah juga selai dua 

Violet Butterflies Flower. My 1st Bokitta masih ada dlm simpanan
          Kagum juga lah sebab memang senang gila nak pakai. Dah tu tak susah nak iron. Tudung ni adalah 2 pcs yang didatangkan dengan matching inner tau. But mula2 dulu inner tu jenis ikat kat belakang. Byk jugalah yang saya beli. Asal gaji aku beli. Masa ni ada 2 saiz je, voila+ & voila maxi

          Dlm awal/mid 2014 rasanya Bokitta mula keluarkan inner magic. Senang banyak ni. So saya pun buat ler operasi swap semua inner ikat saya ngan inner magic. Adeh. Actually menyesal gila swap. Hahaha...Sebab korang x kan dapat dah vintage2 balik ni dengan mudah. 

          But adalah juga yang ku simpan. 

Koleksi vintage Bokitta yang masih ada. Ada yang beli, ada yang simpan sejak zaman purba

          Tahun 2014 saya jarang beli sebab masa ni layan Fareeda. Tapi ada juga la macam Nitely Florita, Jungle Leaves, Azrak (and few names tak ingat). So byk juga la yang lawa2 terlepas. Ntah macam mana masa pakai Fareeda tu rasa tak best sbb isu apa ntah lupa. Kikiki...So saya patah balik dengan Bokitta sampailah sekarang

Ada yang keluar masuk dalam barisan ni


Barisan 2014 yang hot (hot ke? mihmih)


          Sekarang since dah banyak komitmen. Saya tak lah membeli sangat. Kadang-kadang je. Dulu setahun adalah 3-4 kali dia keluarkan. Sekarang 2 minggu sekali so tak beli pon tak heran

         Bokitta sekarang ada 4 saiz tau. Paling labuh chic maxi, paling pendek voila!. Saya pakai belaka kecuali voila! 

Long shawl pun dia ada keluarkan tapi saya tak minat. Hahaha sebab dah lari konsep Bokitta

Material dia ada few types :

- Chiffon
- Chiffon Drape
- Cotton
- Denim
- Georgette & shiny georgette
- Polyester 
- Viscose & Viscose Lycra
Creep
- Satin 
- Silk

          Saya memang banyak beli onlie je from mybokittahijabfashion dan bokittahijab

          Mahal? Mahal juga kot sebab tu tak beli banyak-banyak. Yg dalam pic tu jadi banyak sebab saya dah kumpul sejak 2014 lagi. ah 3 tahun kan :)

Rasanya demam ni tak kan surut sampai bila-bila kot

My New Passion - Makeup

          Hi...Lama tak berceloteh. Actually sibuk tak sempat nak buka blog pun. Ada haters dok tertunggu update iols ke? (ceh...perasan). Haters pi jauh2!!!

          Ok. Uols tau kan saya ni jenis minat bermusim. Dulu musim baby carrier, pastu musim Bokitta (oh..ni memang tak pernah habis rasanya. Kuar 4 pcs masuk 6 pcs). Swarovski jangan dilupa. Skang dah takde nafsu nak layan Swarovski. Pakai je la mana yang ada

          Entah sejak bila saya jatuh chenta dgn makeup products. Hahaha. Okeh sebenarnya tak berapa nak sempat nak guna pun, tapi bila ada masa saya suka je praktis. Kadang2 makeup muka anak2. Suka gila la Little Damia bila mama diaorg offer " sapa nak mekap meh sini"

          Baru 2-3 bulan ni saya start jatuh chenta dengan makeup, but ni lah hasil terkumpul setakat ni (semua original sebab saya tak pakai fake make up. Sayang kulit weh). Saya tak pandai pun nak guna. Kalau gi keje masih macam dulu, so jangan la komplen lak "ko kata belajar mekap apsal aku tengok macam takde mende pun". Yes...Aku ni keje mengajar kot. Masuk kelas kena la nampak professional bukan macam model professional. Sikit2 lah kan. Tak kan mekap macam nak pi dinner

          And part yang paling susah saya rasa mata kot. Hahahaha sampai skang tak reti nak buat eyebrows, guna eyeliner dan blend eyeshadow. Cis...

          Tanjung Malim kat mana ada kelas mekap eh? Nak join...



Thursday, 20 April 2017

1st Giveaway from Premium Cosmetics by Maz


Bismillahhirrahmanirrahim

Alhamdulillah. Wujud juga kedai kedua saya iaitu Premium Cosmetics by Maz. Kat kedai ni ada jual Produk2 daripada Meiko (Naturactor, Octard, MCCT) & Tokyo Organic Treatments Soaps (TOTS). Saya juga akan buka pre-order Original Colourpop by badge ye

Jangan lupa join 1st giveaway from saya ye. Follow link ni :



Jangan lupa ajak kawan-kawan/adik/kakak/makcik join ye. Since kedai baru buka, saya x mampu nak bagi Too Faced or Urban Decay lagi ni...Kikiki maybe in future, Insya Allah. But review saya baca pasal Makeup Revolution Iconic 3 ni not bad tau. And it's a dupe for Naked3 


Good luck peeps...

posted from Bloggeroid

Wednesday, 12 April 2017

ExKip 4.0 (Expo Kerjaya)



Jika anda berada di sekitar Slim River/Behrang/Tanjong Malim jangan lupa menghadiri ExKIP 4.0

Banyak peluang² pekerjaan ditawarkan untuk anda. Sila bawa dokumen² yg berkenaan

Mungkin langkah anda yg kecil ini akan MEMBINA KERJAYA anda di masa hadapan

*Like & share

posted from Bloggeroid

Tuesday, 11 April 2017

Ready Stock - Original Colourpop Mini Kit (5 pcs in 1)




I have extra 2 Colourpop Mini Kit. Nanti boleh la tukar² warna lip liquid kan

Left : Hello Kitty Puroland RM90 all. Ni kat website dah habis ye. Mmg dah takde so better grab now
Right : On A Whim RM100 all in

utk swatches tgk komen ye. pm/ whatssaphttp://mazlinamr.wasap.my/ Semestinya original coz I don't support fake make up. Sayang kulit weh


Monday, 10 April 2017

Testimoni Tokyo Organic Treatments Soap (TOTS)


Ada tanya, apa kegunaan TOTS ni sebenarnya ?

TOTS boleh guna hampir semua masalah kulit tau! Even eczema pun inshaAllah boleh! Kita cuba usaha kan, mana tahu sesuai alhamdulillah dapat lah bantu kurangkan masalah-masalah tu

Belum cuba, belum tahu.
Tak gitu?

TOKYO ORGANIC Treatment Soap -
💯 Made in Japan 
Natural & Organic

NO Paraben, Synthetic Perfume & Synthetic Coloring

Mazlina Mat Rabi
 019-5541106
fb page : Premium Cosmetics By Maz
instagram: premium_cosmetics_by_maz
 poslaju seluruh malaysia termasuk Sabah Sarawak
 FREE CONSULTATION





Prelove Bokitta For Sale




All items in excellent condition

fast payment boleh nego lagi

whatssap 019-5541106 





sold


sold

available (RM60 NOW)

Testimoni 12 Ounces

Lama saya tak belanja review 12 Ounces kan. Okeh ni nak belanja. Mommies jangan takut2 nak whatssap saya kalau nak tanya apa2 pasal cookies. Beli tak beli belakang kira tau. Nak berkenalan pon boleh (kaum hawa saja ye kang my Tuan Ihsan jeles)






💃Mazlina Mat Rabi
☎ 019-5541106
🚘 COD Slim River/Behrang/Tg Malim
📰 fb page : Little Damia SSC Rental Services
🔎instagram: Little Damia SSC Rental Services
📦 poslaju seluruh malaysia termasuk Sabah Sarawak
📋 FREE CONSULTATION
🎁 FREE GIFT

Tokyo Organic Treatments Soap (TOTS) – Part 1

1st thing yang terlintas dalam fikiran “ aku mesti beli”.

Sebab apa? Sebab produk ni 100% organic and daripada Jepun pula (Saya suka produk Jepun). Maz ni bila part penjagaan kulit memang tak cerewet sebab muka memang jenis takde masalah sgt (jeragat je degil tak mau hilang), tapi seboleh-bolehnya Maz akan elakkan brand yg harsh kat muka. Maaf cakap ye, pernah try few local brands, memang tak serasi. Sebab kebanyakannya mengeringkan. Yg memutihkan pun lepas 2-3 minggu putih, kena panas je muka jadi merah. Uuu…Takut nak ingat-ingat

Maz guna drugstore brand je. Of coz my fav Hada Labo. Tapi bila study balik kandungan TOTS ni…pergh. Tertarik menarik ko memang d'bomb. Maz share ye…

*Shark Collagen
*Vitamin C
*White Mulberry Roots
*Sakura
*Bentonite (mineral gunung berapi)
*Lavender
*Bulgarian Rose

Gila tak best? Rare kan ingredients dia. Nak tau kebaikan setiap bahan? Nanti Maz sambung part 2 ye

💃Mazlina Mat Rabi
☎ 019-5541106
📰 fb page : Premium Cosmetics By Maz
🔎instagram: premium_cosmetics_by_maz
📦 poslaju seluruh malaysia termasuk Sabah Sarawak
📋 FREE CONSULTATION